Dil öğrenmek için yapılması gerekenler


1- Yanlış yapın(!): Öğrendiğiniz dilde yapabileceğiniz kadar hata yapın... Her zaman doğru konuşmak durumunda değilsiniz. İnsanlar ne dediğinizi anlayabiliyorlarsa yanlış yapmanız en azından ilk başta önemli değildir.


2- Anlamadıysanız sorun: Başkaları konuşurken, her kelimeyi yakalamak zorunda değilsiniz. Ana fikri anlamak genellikle yeterlidir. Fakat anlamadığınız noktanın önemli olduğunu düşünüyorsanız SORUN!


3- Öğrendiğiniz dili ilgi alanlarınıza sokun: İnsanlar kendilerine ilginç gelen şeyler hakkında konuşmayı severler. Sizin ilgi alanlarınız nelerdir? Bu konular hakkında bulabildiğiniz kadar kelime öğrenmeye çalışın.


4- Konuşun ve Dinleyin: Her zaman hakkında konuşulacak bir şeyler vardır. Etrafınıza bakının. Size garip ya da farklı gelen bir şeyler varsa hemen konuşmaya dalın. Bu arkadaşlığınızı geliştirmenize de yardımcı olacaktır.


5- Sorun, soru sorun: Merakımızı gidermenin daha iyi bir yolu da yok zaten. Sorular konuşmaya başlamanıza yardımcı olduğu gibi konuşmayı sürdürmenize de yardımcı olacaklardır.


6- Kullanıma dikkat edin: Kullanım kelimesi genellikle insanların nasıl konuştuklarını izlemektir. Bazen kullanım çok da eğlenceli bir hale dönüşebilir.


7- Bir not defteri taşıyın:


8- Bir şeyler okuyun: Başka bir dili öğrenmenin en iyi üç yolu: Okumak, okumak ve okumaktır. Okuyarak yeni kelimeler öğrendiğimiz gibi hali hazırda bildiklerimizi de uygulamış oluruz.


9- Herkesin bir ikinci yabancı dil öğrenebileceğini unutmayın, gerçekçi ve sabırlı olun, dil öğrenmenin zaman ve sabır istediğini akıldan çıkarmayın.


11- Sorumluluk alın: Kendi dil öğrenim sürecinizden kendiniz sorumlusunuz. Yabancı dili öğrenirken, öğretmenin, kursun ve kitabın elbette ki önemi vardır ancak "en iyi öğretmenin yine kendiniz" olduğu kuralını unutmayın. İyi bir öğrenim süreci için amaçlarınızı tespit etmeli ve sizi amaçlarınıza ulaştıracak çalışmaları yapmalısınız.


12- Öğrenme şeklinizi organize edin: Organize edilmiş şekilde öğrenmek, çalıştığınız şeyleri hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Sözlük ve iyi kurs materyalleri kullanın.


15- Öğrendiğiniz dilde düşünmeye çalışın: Örneğin bir otobüste giderken nereye gittiğinizi, nerede olduğunuzu, kendinize o dilde tarif edin. Böylece hiçbir şey söylemeden içinizden dil pratiği yapmış olursunuz.


16- Son olarak dil öğrenirken eğlenin: Öğrendiğiniz cümle ve deyimlerle değişik cümleler yapın. Sonra yaptığınız cümleyi günlük bir konuşma esnasında deneyin, bakalım yerinde kullanabilecek misiniz? Hayatın tecrübeden ibaret olduğu söylenir ya, yabancı dil öğrenmek tamamıyla öyledir...


Sormaktan çekinme!Öğrenme aşamasında, bazen konuyu anlamaman çok normal. Bu tip durumlarda senden başka kimsenin anlamadığına dair çıt çıkmıyorsa, kendini aptal gibi hissetme. Hemen parmağını kaldır ve anlamadığın yeri sor.



Yanlış yap!Pratik yapmak, öğrenmek için en önemli adım. Bu yüzden kesinlikle "yanlış yapacağım" diyerek utanıp çekinme. Bilmediğin kelimeler olsa da, derste çat pat konuşmaya çalış. Unutma, ilk etapta derdini anlatman önemli!Okumanı geliştir!Okuma becerini geliştirmek için yabancı dergi ve gazeteleri oku. Böylece, bir yandan o ülkenin dilini öğrenirken, bir yandan da kültürünü öğrenebilirsin.Yaz, yaz, yaz!Öğrendiğin dilde günlük yazmak, okuduğun bir kitabın özetini çıkartmak veya seyrettiğin bir filmi yorumlayarak yazmak, dilini geliştirmene yardımcı olacaktır.



İzle, dinle!İmkanın varsa mutlaka yabancı kanalları ile. Ayrıca, DVD'de film izlerken dilini seçme şansın bile var! Yabancı müzik dinlemeyi de ihmal etme. Doğru düzgün bir şey anlayamıyor musun? Korkma, bu sorunu yaşayan yalnız sen değilsin! Zamanla kulağın alışacak ve bir süre sonra pek çok şeyi anladığın fark edeceksin. Hem bu aksanının gelişmesine de yararlı olacak!

                                                                                                                          * Alıntıdır.

Kore Yeni Yılı 설날


Evet, bir 설날 (Sollal) daha geldi çattı:))  Tabi burada yaşayan yabancılar olarak bizim için sadece tatil yerine geçse de, Korelilerin heyecanı bizim kendi bayramlarımızda hissettiğimizden farksız değildir diye tahmin ediyorum.

Kore'nin milli bayramlarından biri olsa da başta Çin,  Vietnam, Laos, Singapur gibi Asya ülkelerinde kutlanılan bu bayram İngilizce olarak Lunar New Year ya da Amerika'da daha çok bilinen ismi ile Chinese New Year diye adlandırılır. Her yıla bir hayvan ismi verilen bu takvimde bu yıl köpek yılına denk gelir.


Kore'de adı 설날 (Sollal) olan bayram ay takvimine gören 1. ayın biri olan yıl başıdır. 2018 senesinde yani bu yıl 16 Şubat'a denk gelmektedir. Önceki ve sonraki gün ile birlikte 3 günlük resmi tatil ile kutlanır. Bizdeki bayram kültürüne benzer olarak belirli ritüelleri vardır. Tabi ki önce bayram alışverişiyle başlar ve bayram günü aile büyükleri ziyaretiyle devam eder. Bu kısmı da aynı bizde ki gibi günler öncesinden almak zorunda olunan biletler,  yoğun terminaller, kalabalık yollar demek.

Bizdeki bayram ziyaretinde götürülen çikolata yerine, o güne özel hazırlanıp marketlerde yerini alan hediye kutularından  bütçeye uygun olanlardan alınır. Tabi bunlar sadece büyüklere giderken götürülen hediyeler değiller firmalar da çalışanlarına ve iş yaptığı insanlara mutlaka gönderirler. Alınan hediyelerden bazıları











Hediyeler de genelde bohça şeklinde paketlenip götürülür.





        Hediyeler de hazırlanınca, aileler başka bir şehirde yaşıyorsa yollara düşülür.


Sollal sabahında atalara saygı amacıyla 차례상 denilen sofra hazırlanır anma töreni için. Sofranın da belirli bir yerleştirme düzeni vardır.
 2017 yılında 250 dolar  ile 4 bin dolar arasında değişen bir bütçeye mal olmuş. 




İlk önce ölmüşlerine teşekkür etmek için masaya doğru 차례 denilen secde şeklinde selam verilir. Daha sonra da evde bulunan büyüklere 세배 denilen selam verilir. Bu selamında kadınlar ve erkekler için ayrı yöntemi bulunur. Bu selam şekli anaokullarında da çocuklara öğretilir. Bu selamlamadan sonra büyükler tarafından ev halkı için iyi dileklerde bulunulur, gençlere ve çocuklara bayram harçlığı verilir.









  Çocuklara bizdeki gibi yeni kıyafetler alınır. Yeni yıl bayram kıyafetine 설빔 denir.



Sollal'de yenen yemek 떡국 (Dokguk)' tur. Üç sebebi vardır.


1. Sollal yılın ilk günü olduğu için temiz suda beyaz dokları pişirip yemeyi, yeni yıla güzel ve temiz bir başlangıç olarak görüyorlar


2. anlamı dokguk yaparken kullanılan uzun kare dok (긴 가래떡) 'un bir anlamı uzun yaşam olduğu için, yeni yıla uzun bir yaşamla girmek içindir. Bir yaş daha yedik denir.



3. 가래떡 (kare dok)  demir para şeklinde kesilip pişirildiği için paraya benzetip servetimiz bol olsun dileğiyle yenmesidir.



Sabah kahvaltıdan sonra bizdeki gibi mezar ziyaretini gerçekleştirirler. Orada da 성묘 (songmyo) adında ki selamlama yapılır.



Bunlardan başka olarak aile ve akrabalarla birlikte Sollal'da  윷놀이(윤놀이 Yunnori) oynanırken, çocuklar da   연날리기 (Yonnalliki)  uçurma uçururlar. 제기차기(Çekiçaki) gibi çeşitli oyunlar da oynanır.