Kore Yeni Yılı 설날


Evet, bir 설날 (Sollal) daha geldi çattı:))  Tabi burada yaşayan yabancılar olarak bizim için sadece tatil yerine geçse de, Korelilerin heyecanı bizim kendi bayramlarımızda hissettiğimizden farksız değildir diye tahmin ediyorum.

Kore'nin milli bayramlarından biri olsa da başta Çin,  Vietnam, Laos, Singapur gibi Asya ülkelerinde kutlanılan bu bayram İngilizce olarak Lunar New Year ya da Amerika'da daha çok bilinen ismi ile Chinese New Year diye adlandırılır. Her yıla bir hayvan ismi verilen bu takvimde bu yıl köpek yılına denk gelir.


Kore'de adı 설날 (Sollal) olan bayram ay takvimine gören 1. ayın biri olan yıl başıdır. 2018 senesinde yani bu yıl 16 Şubat'a denk gelmektedir. Önceki ve sonraki gün ile birlikte 3 günlük resmi tatil ile kutlanır. Bizdeki bayram kültürüne benzer olarak belirli ritüelleri vardır. Tabi ki önce bayram alışverişiyle başlar ve bayram günü aile büyükleri ziyaretiyle devam eder. Bu kısmı da aynı bizde ki gibi günler öncesinden almak zorunda olunan biletler,  yoğun terminaller, kalabalık yollar demek.

Bizdeki bayram ziyaretinde götürülen çikolata yerine, o güne özel hazırlanıp marketlerde yerini alan hediye kutularından  bütçeye uygun olanlardan alınır. Tabi bunlar sadece büyüklere giderken götürülen hediyeler değiller firmalar da çalışanlarına ve iş yaptığı insanlara mutlaka gönderirler. Alınan hediyelerden bazıları











Hediyeler de genelde bohça şeklinde paketlenip götürülür.





        Hediyeler de hazırlanınca, aileler başka bir şehirde yaşıyorsa yollara düşülür.


Sollal sabahında atalara saygı amacıyla 차례상 denilen sofra hazırlanır anma töreni için. Sofranın da belirli bir yerleştirme düzeni vardır.
 2017 yılında 250 dolar  ile 4 bin dolar arasında değişen bir bütçeye mal olmuş. 




İlk önce ölmüşlerine teşekkür etmek için masaya doğru 차례 denilen secde şeklinde selam verilir. Daha sonra da evde bulunan büyüklere 세배 denilen selam verilir. Bu selamında kadınlar ve erkekler için ayrı yöntemi bulunur. Bu selam şekli anaokullarında da çocuklara öğretilir. Bu selamlamadan sonra büyükler tarafından ev halkı için iyi dileklerde bulunulur, gençlere ve çocuklara bayram harçlığı verilir.









  Çocuklara bizdeki gibi yeni kıyafetler alınır. Yeni yıl bayram kıyafetine 설빔 denir.



Sollal'de yenen yemek 떡국 (Dokguk)' tur. Üç sebebi vardır.


1. Sollal yılın ilk günü olduğu için temiz suda beyaz dokları pişirip yemeyi, yeni yıla güzel ve temiz bir başlangıç olarak görüyorlar


2. anlamı dokguk yaparken kullanılan uzun kare dok (긴 가래떡) 'un bir anlamı uzun yaşam olduğu için, yeni yıla uzun bir yaşamla girmek içindir. Bir yaş daha yedik denir.



3. 가래떡 (kare dok)  demir para şeklinde kesilip pişirildiği için paraya benzetip servetimiz bol olsun dileğiyle yenmesidir.



Sabah kahvaltıdan sonra bizdeki gibi mezar ziyaretini gerçekleştirirler. Orada da 성묘 (songmyo) adında ki selamlama yapılır.



Bunlardan başka olarak aile ve akrabalarla birlikte Sollal'da  윷놀이(윤놀이 Yunnori) oynanırken, çocuklar da   연날리기 (Yonnalliki)  uçurma uçururlar. 제기차기(Çekiçaki) gibi çeşitli oyunlar da oynanır.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder