ÖRF VE ADETLER




Aile YaşamıGeleneksel Kore’de, tipik bir aile genellikle birlikte yaşayan üç veya dört kuşaktan oluşan geniş bir ailedir. Bebek ölümleri yüksek olduğundan ve büyük aile olmak bir değer olduğundan çok çocuk sahip olmak arzulanmaktadır. Yine de, 1960 ve 1970 li yıllardaki hızlı endüstrileşme ve ülkenin şehirleşmesi doğum kontrolünde etkinliği sağlamıştır. Bir ailedeki ortalama çocuk sayısı 1980 li yıllarda iki ve hatta daha aza düşmüştür.
Eski bir Konfüçyus geleneği olarak en yaşlı erkek çocuğun ailenin başına geçmesi, erkek çocuklara verilen önemi arttırmıştır. Bu sorunu çözmek için, hükümet erkek ve kız çocuklarının eşitliğini garantileyen aile ilgili yasaları tümüyle yeniden düzenlemiştir.
Ülkenin endüstrileşmesi yaşamı daha komplike hale getirmiştir. Genç evli çiftler büyük ailelerinden ayrılmaya başlamışlardır ve kendi evlerinde yaşamaya başlamışlardır. Şu anda hemen hemen tüm aileler çekirdek aile yapısındadır.


İsimler


Korelilerin çoğu ortak soy isimlerine sahiptir: Kim(Korelilerin yaklaşık %21’i), Yi (veya Li veya Ri, %14), Park(veya Pak, %8), Çüe(veya Ço), Ceong(veya Çung), Cang(veya Çang), Han, Lim, gibi.
Bir Korelinin ismi çoğunlukla tek heceli olan soy ismi veya genellikle iki heceli olan verilen isimden oluşur. Önce soy isim söylenir. Koreli kadın evlenince kocasının soy ismini almaz, fakat çocuklar babasının soy ismini alır.


Evlilikler

Koreliler evliliği kişinin hayatındaki en önemli olay olarak görürler. Günümüzde boşanma oranları hızla artsa da, boşanma çiftler için de aileleri için de hoş karşılanmayan bir durumdur.
Günümüzün tipik bir evlilik töreni eski zamanlarda olduğundan farklıdır. Öncelikle batı tipi bir evlenme töreni bir düğün salonunda veya kilisede yapılır. Gelin beyaz bir elbise giyer, damat tuxedo giyer. Sonrasında gelin ve damat renkli geleneksel giysilerle geleneksel bir törene katılırlar.


Cerye (제례 - Ataları Anma Töreni)

Geleneksel bir Kore inancına göre, kişi öldüğünde ruhu hemen ayrılmaz. Ruhu dört kuşak boyunca akrabalarıyla birlikte kalır. Bu süre boyunca ölü halen bir aile üyesi olarak kabul edilir ve Sollal (설날-Lunar Yeni Yıl Günü) ve Chuseok (추석-Kore Şükran Günü) gibi özel günlerde ataları ile akrabaları arasındaki bağlar yeniden anılır. Koreliler atalarını şükranla andıklarında mutlu ve iyi yaşayacaklarına inanırlar.


Vücut Dili


Bir kişiyi el işareti ile çağırırken avuç içi aşağıya gelecek şekilde işaret yapın ve parmaklarınız birbirine değerken aşağı yukarı hareket ettirin. Avuç içi yukarı bakarken el işareti ile çağırmak (ve özellikle de tek parmak kullanmak) kaba bir davranıştır. Çünkü Koreliler bu işareti sadece köpeklere yaparlar. Karşınızdaki insana birşey verirkende tek elle değil, verdiğiniz eşyayı iki elinizle tutup vermeniz karşınızdakine saygı gösterdiğinizin ifadesidir.


Yerden Isıtmalı Odalar(온돌방)

Geleneksel Kore odaları çok fonksiyonludur. Odalar özel bir amaç için ayrılmamıştır ve örneğin özel bir yatak odası veya yemek odası yoktur. Masa ve hasırlar gerekli olduğunda getirilir. Birçok insan ince hasırlar üzerinde, zeminde oturur ve uyurlar.


Tabi diğer adetlerde olduğu gibi bu adette zaman içinde değişmiş apartman hayatıyla birlikte batı tarzı eşyalara geçilmiştir.


Günümüzde hem geleneksel hem de batı tarzında döşenmiş evler görmek mümkündür. Evler genelde büyük olmadığı için az eşya tercihten öte bir zorunluluktur.


Kore Yemekleri

Kore öncelikli olarak bir tarım ülkesidir, çok eski zamanlardan beri pirinç geleneksel bir tarım ürünüdür. Günümüzde Kore mutfağının temel karakteristiği yeşillik ve sebzelerle servis yapılan et ve balık çeşitleridir.
Kore sofrasında tüm yemekler aynı anda servis edilir. Komşu Çin ve Japonya’ya göre Kore’de kaşık daha fazla kullanılmaktadır. (özellikle çorba servis edildiğinde)
Kimcang (김장)
Kimcang, nesilden nesile geçen kış kimçi’si hazırlarken kullanılan bir sebzedir. Üç-dört aylık kış mevsiminde çok az sayıda sebze yetişmektedir. Kimcang, kış başlarından itibaren Koreliler için vazgeçilmez bir yiyecek olur. Koreliler için kimçi’siz bir yemek masası düşünülemez.


Geleneksel Kore Kıyafeti (한복)

Hanbok, Kore halkının binlerce yıllık benzersiz geleneksel giysisidir. Kore kültürünün güzelliği ve zerafeti hanbok giyen kadınların fotoğraflarından görülebilir.
Batı tipi giysiler 100 yıl önce gelmiştir. Bundan önce hanbok günlük giysi idi.
Erkekler çigari isimli Kore ceketi ve paci(바지) yani pantolon giyerlerdi. Kadınlar çigari’yi 치마 çima ile yani etekle giyerlerdi.

Günümüzde hanbok; düğün, Lunar Yeni Yıl Günü veya Çusok Kore Şükran Günü gibi özel kutlama günlerinde giyilir.


Geleneksel Kore Evleri (한옥)

Geleneksel Kore evi Hanok olarak adlandırılır. Geleneksel Kore evlerinin doğal yapısı, mimarın yaratıcılığına ve kullanılan malzemelerin özelliklerine göre şekillenir. Geleneksel evlerin benzersiz özelliklerinden biri yazın serin, kışın sıcak olmasıdır. Kore’de yazlar sıcak, kışlar soğuk olmasına rağmen 온돌 “ondol” adı verilen zeminden ısıtma sistemi ve “daechong” adı verilen ağaç zemin yapı bunu sağlamaktadır. Sistem o kadar etkindir ki günümüzde bile birçok evde halen bu sistem kullanılmaktadır.



Kaynak : www.tour2korea.com

1 yorum:

  1. Slm Ayfer çok güzel bir çalışma olmuş ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil